Skip links

Gayrimenkul / Konut Değerleme Uzmanlığı Mesleki Uygulamalı Eğitim Programı Hakkında

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (Kurul) “Gayrimenkul Değerleme Uzmanları ve Konut Değerleme Uzmanları İçin Aranan Tecrübe Koşulunun Uygulama Esasları”na ilişkin 17/07/2014 tarih ve 22/735 sayılı İlke Kararı’nın “Ortak Düzenlemeler” başlıklı bölümünde yer alan “…tecrübe şartını tevsik eden rapor sunamadığı veya diğer şartları taşımadığı için başvurusu kabul edilmeyen adaylar, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş. tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurulca onaylanacak meslekî uygulamalı eğitim programına katılmaları ve başarılı olmaları hâlinde tecrübe şartını sağlamış sayılacaklardır” ifadesini kaldırarak, değerleme uzmanlarının mesleki tecrübelerinin mesleki uygulamalı eğitim programı ile sağlanması uygulamasına son veren 18/04/2019 tarih ve 23/532 sayılı İlke Kararı Danıştay Kararı ile iptal edilmiştir.   

Sermaye Piyasası Kurulu’nun 28/08/2024 tarih ve 48/1382 sayılı Kararı’nda belirlenen usul ve esaslar kapsamında, Danıştay Kararı’na karşı Sermaye Piyasası Kurulunca yürütmenin durdurulması talepli olarak temyiz yoluna başvurulmuş olup, mahkeme kararının yürütmesinin durdurulması hali saklı kalmak kaydıyla; 19/04/2019 tarihi itibarıyla (19.04.2019 günü ve öncesini kapsar) gayrimenkul değerleme veya konut değerleme lisanslama sınavlarını geçerek lisans almaya hak kazanmış ancak aranan tecrübe şartını işbu duyuru tarihi itibarıyla sağlayamamış olan adayların katılımı ile sınırlı olmak üzere tesis edilecek Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen esaslara uygun örgün mesleki uygulamalı eğitim programının başvuru işlemleri belirlenmiştir.

Programa Kabul Koşulu:

19/04/2019 tarihi itibarıyla (19.04.2019 günü ve öncesini kapsar) gayrimenkul değerleme veya konut değerleme lisanslama sınavlarını geçerek lisans almaya hak kazanmış ancak aranan tecrübe şartını işbu duyuru tarihi itibarıyla sağlayamamış olan kişiler bu programa katılım sağlayabilirler.

Eğitimler:

Eğitimler, yüz yüze, hafta içi günlerde ve İstanbul ilinde gerçekleştirilecektir. 

Eğitim dersleri 09:00-18:00 saatleri arasında (Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe-Cuma günleri) örgün olarak 5 hafta süreyle toplam 24 gün olarak gerçekleştirilecektir. Eğitim 24 Modül şeklinde toplam 188 saattir.

Eğitim ders konu başlıkları ve derslerin süreleri aşağıda yer almaktadır:

Eğitim Adı

Eğitim Saati

Değerleme Etiği ve Uygulama Standartları

8

Gayrimenkul Değerleme Esasları

8

Gayrimenkul ve İmar Mevzuatı

8

Temel Gayrimenkul Hukuku

8

Kentsel Dönüşüm Hukuku ve Uygulamaları

8

Gayrimenkul Finansmanı

8

Değerleme Matematiği ve Uygulamaları

8

İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi

8

SPK’n Açısından Gayrimenkul Değerleme Mevuzatı

8

Gayrimenkul Piyasaları Kurumları

8

Gayrimenkul Piyasa Araştırması ve Veri Analizi

8

Değerleme ve Teknoloji Kullanımı

8

Arsa Değerleme Süreci

8

Arazi Değerleme Süreci

8

Konut ve İş Yeri Değerleme Süreci

8

Turizm Tesisleri Değerleme Süreci

8

AVM Değerleme Süreci

8

Akaryakıt İstasyonlarının Değerleme Süreci

8

Fabrika ve Depo Değerleme Süreci

8

Şerefiyelendirmeler

8

Ecrimisil İşlemleri ve Değerlemesi

8

Kıyı Yapıları Değerleme Süreci

4

Makine ve Ekipman Değerleme Süreci

4

Gayrimenkul Proje Değerleme Süreci ve Raporlama (Uygulamalı)

12

Program Başarı Koşulu: 

Eğitim sonunda; “Eğitime %85 ve üzeri oranında devamlılık sağlayanlar” (eğitime devam şartı) ve “Uygulamalı Eğitim” modülünde yapılan değerleme projelerinden “65 ve üzerinde puan alanlar” (değerleme projesinden geçer not alma şartı) başarılı kabul edilip III.62.3 sayılı Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunacak Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları Hakkında Tebliğ’in 3’üncü maddesinde aranan gayrimenkul değerleme uzmanı veya konut değerleme uzmanı olarak görev almak için gerekli ilgili tecrübe koşulunu sağlamış sayılacaklardır. Eğitime devam ve değerleme projesinden geçer not alma koşullarının ikisinin de sağlanması gerekmektedir. Mevzuatta aranan diğer şartlar hakkındaki değerlendirmeler saklıdır.

 

Eğitim Ücreti:

Eğitim ücreti, kredi kartı veya banka kartı ile peşin ödemelerde 113.145 TL (KDV dahil), kredi kartına taksitli ödemelerde (12 taksit) 135.775 TL (KDV dahil) olarak belirlenmiştir.

Kayıt:

19/04/2019 tarihi itibarıyla Gayrimenkul Değerleme ve Konut Değerleme lisanslarından birini almaya hak kazanmış olanlar SPL Başvuru Sistemi (https://basvuru.spl.com.tr/) üzerinden e-devlet aracılığıyla sayfada açılan Beyan ve Kayıt Formunu doldurup ıslak imza ile imzaladıktan sonra tarayıp taranmış dosyayı sisteme yükleyerek kayıt talebinde bulunabilirler. Kayıt talepleri Kuruluşumuzca değerlendirilecek ve program kabul koşulunu sağladığı tespit edilen adaylara yeterli kontenjan sayısına ulaşıldıkça eğitim yerleri, eğitim tarihleri, eğitim programı detayları ve ödeme adımı için bilgi verilecektir. İlerleyen tarihlerde bilgi verilecek olan ödeme döneminde ödeme yapılarak kayıtlar tamamlanacaktır.

İlk kayıt talepleri 30/09/2024 – 11/10/2024 tarihleri arasında alınacaktır.

İletişim:

Konu hakkındaki sorularınız için gayrimenkulegitimleri@spl.com.tr e-posta adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.